Saturday, November 16, 2013

Citesc intr-un articol de-al unui critic bucurestean ca dintre toşi scriitorii moldoveni cel mai tare îi place de scriitorul X. Intrebarea mea fireasca e, oare dumnealui chiar i-a citit pe toţi scriitorii moldoveni şi tot ce au scris aceştia ca să facă această afirmaţie? Nu cred. În primul rând, pentru că foarte multe cărţi BUNE, editate la Chişinău, nu au circulat şi dincolo. Nu cred, pentru că asta i-ar fi luat foarte mult timp. Nu cred, fiindcă, în caz contrar, ar fi trebuit să se vadă prin ceva în textele sale.

Sunt afirmaţii gratuite. Care urmăresc să-l flateze pe scriitorul X si să le dea cu tifla celorlalţi scriitori moldoveni.

E ca şi cum aş spune şi eu. Dintre toţi scriitorii albanezi cel mai tare îmi place Ismail Kadare, de parcă i-aş fi citit şi pe alţii. Într-adevăr, Kadare îmi place la nebunei, dar e singurul scriitor albaneze pe care l-am citit şi atunci nu pot să afirm că dintre toţi scriitorii albanezi cel mai tare îmi plae Kadare, pentru că nu i-am citit pe ceilalţi scriitori albanezi.

De ce însă colegi din Ro îşi permit să lanseze asemenea petarde?

Nu ştiu. Dă mai bine într-un text când lansezi asemenea afirmaţii grele. La fel de incorecte şi nedrepte ca şi alea că cel mai mare scriitor român în viaţă e Mircea Cărtărescu. Cum să fie doar Mircea Cărtărescu de vreme ce mai scrie proză şi Paul Goma, de exemplu?
Afirmaţii făcute de dragul de-a lua ochii lumii.
MArii experţi în literatura moldovenească. După lecturi seculare, în sfârşit, au înţeles cum stau lucrurile şi au găsit care e cel mai cel mai.
E cel care îi place criticului respectiv. Şi punctum.

No comments: